Slachtvee

Drie dagen in de week brengt Veehandel Bemers slachtkoeien naar de slachterij. Het maakt niet uit of dit nu koeien uit de melkerij, vleesvee koeien, pinken of stieren zijn.

Veehandel Bemers beschikt over eigen vervoer en laadt de slachtkoeien op, op de dag dat deze ook geslacht worden, dit betekent de kortste weg van stal naar slachterij, hierdoor hebben de dieren geen verlies in gewicht.

Bij calamiteiten kan een koe ook op andere dagen geslacht worden, dit is alleen mogelijk in overleg.

In de slachterij worden koeien geclassificeerd.

Het classificeren van vlees wordt gedaan door medewerkers van het Centraal Bureau Slachtveediensten (CBS).

De runderen worden dan ingedeeld naar categorie en de kwaliteitskenmerken bevleesdheid en vetheid.

Het SEUROP-schema onderscheidt vijf categorieën volwassen slachtrunderen, te weten:

A) stieren tot 2 jaar;

B) oudere stieren;

C) ossen;

D) koeien;

E) vaarzen

Voor de beoordeling van de bevleesdheid wordt gelet op de vorm en het volume van het karkas.

Vooral de onderdelen stomp, rug, schouder, bovenbil en dikke lende worden beoordeeld.

De bevleesdheid wordt aangegeven met de letters S, E, U, R, O, P.

Om de vetheid van een rund te kunnen vaststellen, wordt gekeken naar de hoeveelheid onderhuids vet aan de buitenkant van het karkas en het vet aan de binnenzijde van de borstholte.

De vetheid wordt aangegeven met de cijfers 1, 2, 3, 4 en 5.

Aan de hand van deze classificatie kunnen afnemers beoordelen welke soort en kwaliteit van karkas ze kopen.

Wil je hier meer over het classificeren van runderen weten, kijk dan naar onderstaande de pop-up foto of via de link classificatie runderen

Uitleg SEUROP